visitors on myspace
EEN KORTE PERSOONLIJKE GESCHIEDENIS | POSITIEF ATHEÏSME <>

EEN KORTE PERSOONLIJKE GESCHIEDENIS

image7313

MARLENE WINELL 


Ik werd in het buitenland geboren, en opgevoed door zendelingen-ouders. Als kind geloofde ik met heel mijn hart in Jezus en probeerde vervulling van mijn emotionele behoeften te vinden in de “familie van God”. Als tiener raakte ik compleet doordrongen van mijn geloof. Vooral de kerk thuis waardeerde ik, toen we naar het nog onbekende California verhuisden.


   Echter, toen ik opgroeide, groeide ik weg van het christendom. Dit schrijf ik toe aan een aantal factoren: blootstelling aan andere wereld-inzichten, mijn opkomende feminisme, niet-christelijke vrienden die intelligent en gelukkig waren, teleurstelling met de starheid van de kerk, het ontdekken van dansen en andere wereldse activiteiten die vreugde aan het leven schonken, en nieuwe wijzen van emotionele voldoening. Een grote openbaring in mijn beroepsopleiding was dat mensen vaardigheden kunnen leren voor leven en omgaan met anderen. We hoeven niet wanhopig op een wonder van God te wachten om fatsoenlijke mensen van ons te maken.


   Het loslaten van mijn geloof was een lange, pijnlijke ervaring. Ik worstelde om het vast te houden, maar het werd een kwestie van integriteit. Ik kon de logische inconsequenties niet langer verdragen, en nog minder de veroordeling en onverdraagzaamheid. Toen ik de kerk verliet miste ik de zekerheid van alle antwoorden te hebben en de bescherming van mijn kosmische begeleider, maar de opluchting was ook intens. Ik koesterde mijn vrijheid om te denken en te voelen, andere mensen te respecteren en van ze te houden, om deze wereld te geven, en in het heden te leven.

Het loslaten van mijn geloof was een lange, pijnlijke ervaring

   Mijn opleiding leidde tot studies in psychologie en menselijke ontwikkeling. Terwijl ik in mijn dagboek schreef over mijn eigen spirituele reis, luisterde ik ook naar hoe mijn therapie-patienten vertelden over hun religieuze wonden. Ik begon een boek over herstel.
 
   In therapie gebruiken we een geleide voorstellingswereld en kunsttherapie om diepere processen aan te boren en genezing van binnenuit te vinden. Ik werkte aan mijn eigen kunstprojecten en nodigde anderen uit om samen te exposeren. We hebben boze en gekwetste gevoelens uitgedrukt maar de exposities gaven bovenal uitdrukking aan bevrijding, aan het kiezen van leven en liefde, in plaats van rechtschapenheid en oordeel.

   Ik heb nu al vijftien jaar een eigen praktijk gehad, in Colorado, California en Australië. Een van mijn grootste plezieren is met mensen uit verschillende religieuze achtergronden te werken, allen herstellend en op weg naar een vollediger betrokkenheid met het leven – hier en nu in deze wereld, in plaats van in het hiernamaals. Mijn eigen leven heeft me over de hele wereld gevoerd en door vele ervaringen, sommige zeer uitdagend. Mijn twee kinderen zijn zegeningen die ik koester. Leren om een ouder te zijn was een sprong voorwaarts in mijn persoonlijke groei en mijn herstel van fundamentalisme. Ik denk dat hoe we over kinderen denken en ze behandelen een sleutel is tot hoe we het leven tegemoet treden. Meer hierover in mijn volgende boek.

   Ik geniet van de vrijheid en creativiteit die uit ervaring ontstaat. In recente jaren heb ik er ook van genoten als film-maker te werken – schrijvend en regisserend. Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt is scheppen – kinderen krijgen, volop leven, het lef hebben grenzen te verleggen. De schepper, dat zijn wij.

_____


Bron: http://www.marlenewinell.net/page/about-dr-winell


twitter-icon-64


OVERIGE ARTIKELEN/SITE MAP


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort