visitors on myspace
Marshall J. Gauvin | POSITIEF ATHEÏSME <>

Marshall J. Gauvin

Marshall J. Gauvin (1881-1978) werd geboren in Moncton, New Brunswick, Canada in 1881. In zijn jeugd werkte hij elf jaar lang voor de Canadian National Railways als timmerman/meubelmaker. Na vele jaren van zelfstudie en voorbereiding, begon hij aan een nieuwe carriëre door het geven van lezingen. Veertien jaar lang gaf hij lezingen in Pittsburgh, Indianapolis en Minneapolis. In 1926 kwam hij naar Winnipeg op uitnodiging van de One Big Union. Daar richtte hij de plaatselijke afdeling van de Rationalist Society op en gaf veertien jaar lang een wekelijkse lezing over rationalisme en humanisme in de Metropolitan, Garrick en Dominion theaters. Hij werd vooral bekend door zijn anti-religieuze overtuiging en zijn wekelijkse 'anti-preken' in de periode 1920-1930.

   Gedurende de tweede wereldoorlog werkte Gauvin bij MacDonald Aircraft Ltd. aan het bouwen en repareren van de vliegtuigen van de Royal Canadian Air Force.

   Samen met beroemde Amerikaanse tijdgenoten als Thomas Edison, Clarence Darrow, Mark Twain, Robert Ingersoll en vele anderen, leverde hij maandelijkse bijdragen aan het oudste Amerikaanse tijdschrift voor  vrijdenkers 'The Truth Seeker', totdat zijn gezondheid hem in de steek begon te laten.

   Gauvin's verzamelde manuscripten werden in 1980 door zijn dochter Madelaine ter beschikking gesteld aan de bibliotheek van Manitoba University, en zijn daar beschikbaar voor onderzoek.

_____ 


Artikelen door deze auteur:


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort