visitors on myspace
Mark Twain | POSITIEF ATHEÏSME <>

Mark Twain


Samuel Langhorne Clemens
, beter bekend onder het pseudoniem Mark Twain (Florida, Missouri, 30 november 1835 - Redding, Connecticut, 21 april 1910) was een Amerikaans romanschrijver, satiricus en essayist. Hij werd vooral bekend door zijn boeken The Adventures of Tom Sawyer (1876) en The Adventures of Huckleberry Finn (1884), die beide klassiekers van de Amerikaanse literatuur geworden zijn.

 Twain was een zeer geëngageerde schrijver en spreker, en gaf blijk van een sterke antiracistische, anti-imperialistische en antikapitalistische houding. Ironisch genoeg worden zijn werken tegenwoordig uit vele Amerikaanse bibliotheken geweerd wegens het gebruik van het - in die dagen volstrekt gebruikelijke - woord nigger voor "zwarte", terwijl dat tegenwoordig een negatieve bijklank heeft (vgl. neger) en men zwarte Amerikanen in Amerikaans Engels aanduidt met African Americans. Ook de voorstelling van "Injun Joe" (Indian Joe) als een wat onbetrouwbare gevaarlijke halve wilde kan in de ogen van de huidige 'politiek correcte' lezers geen genade meer vinden. Evenwel werd Twains werk in zijn eigen tijd door de autoriteiten beschouwd als subversief vanwege de heroïsche voorstelling van zwarte personages.

 Het pseudoniem Mark Twain komt mogelijk van een kreet gebruikt op de rivier om de gepeilde diepte aan te duiden: 'mark twain' betekent dan 'tweede merkteken', twee vadem.  
Bron: Wikipedia

_____


Artikelen door deze auteur:

Bijbelse leerstellingen en religieuze praktijk

Brieven vanaf de Aarde

Gedachten over God

Het oorlogsgebed


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort