visitors on myspace
GAAT HET NOG WEL GOED MET MIJ ? | POSITIEF ATHEÏSME <>

GAAT HET NOG WEL GOED MET MIJ ?

0ad70f 3d9a77805fe74e97ba733869342a62bd.jpg srb p 268 358 75 22 0.50 1.20 0.00 jpg srb

INGE BOSSCHAOoit was ik een christen. Een intens gelovende en oprecht belijdende christen.

 

Ik weet nog dat wanneer ik mij als christen eenzaam voelde, ik maar even hoefde te focussen op God of ik voelde me alweer beter.

 

“Dank u wel Heer, omdat ik mag weten dat U ook op dit moment naar mij omziet en mij door en door kent. Beter nog dan ik mijzelf ken of begrijp. U kent mij en u hebt mij lief. U hebt een plan met mijn leven en ik vertrouw mij aan U toe, omdat ik weet dat U te vertrouwen bent en dat Uw liefde eeuwig is. Dank U wel!”

 

En wat voelde dat dan heerlijk… gekend… gedragen… getroost… geliefd…

 

En als het lijden van deze wereld mijn hart ineen deed krimpen, dan vond ik troost in het geloof dat wij, als christenen, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde mogen verwachten.

 

Terwijl ik nu… met lege handen sta… en niets denkbeeldigs meer heb om het gat in mijn binnenste mee te vullen…

Gaat het dan wel goed met mij?

 

Ja.

 

En soms zou ik zo heel erg graag willen dat ik dat voor eens en voor altijd uit kon leggen aan gelovige medemensen. Maar ik weet dat dat onmogelijk is. Het verschil in perspectief is simpelweg te groot.

 

“Zou je soms niet willen dat je nog gelovig was?”

 

Nee.

 

Want waarom zou ik? Ik wil toch ook niet meer in Sinterklaas geloven? En zeker is het waar dat ik een intens rouwproces door moest toen ik mij realiseerde wat ik kwijtgeraakt was. Maar het waren illusies! Dierbare, gekoesterde en gezamenlijk beleefde illusies. Groepshallucinaties. Die zeker wel werkten, want je vindt altijd bewijs voor wat je zelf gelooft…

 

Ik ben over het hek geklommen waar ik vroeger achter bleef staan. Buiten het hek zouden immers wolven zijn. Maar dat is niet waar. Je ziet die wolven alleen als je door een bril van angst naar buiten kijkt. Die bril kan je afzetten.

 

Buiten het hek is ruimte. Oneindige ruimte en vrijheid. En er zijn ook steeds weer nieuwe hekken. Waarover je kunt klimmen, springen of zelfs vliegen. Wat jij wilt.

 

“Ben je niet bang dat je nu in de greep van de duivel bent?”

 

Nee.

 

Waarom? Als ik niet meer in Sinterklaas geloof, ben ik toch ook niet meer bang dat zwarte Piet me in de zak zal stoppen?

 

Ik kan het niet duidelijker zeggen. En het kwetst gelovige mensen diep. Hoe durf ik hun heilige God te vergelijken met een fantasiefiguur? Hoe durf ik mij te keren tegen alles wat mij bijgebracht is en waarvan men mij leerde dat het goed en waar is?

 

Ze vinden mij arrogant en eigenwijs. Heel erg eigenwijs. En eigenwijze mensen zijn gevaarlijk en dom, want die leunen op hun eigen inzichten en dat is bijbels gezien zeer onverantwoord. Ja, natuurlijk is dat zo. Het grootste gevaar van religie zijn eigen inzichten.


“Ik blijf voor je bidden..”

 

Ja. Dat weet ik. Dat kan ik niet voorkomen, want daar ga ik niet over. Maar het kwetst me dat je maar geen vrede hebt met mijn visie op en mijn manier van leven. Dat je zo graag zou willen dat ik anders was/deed, dat je de grootste macht die je kent inschakelt om mij te veranderen.

 

“Oh, maar ik bedoel het niet arrogant, alsof ik het beter weet dan jij! Ik weet het immers ook niet! Maar ik ben verbonden met de God die het weet.. en ik vertrouw mij aan Hem toe. En ik geloof dat jij dat ook zou moeten doen…”

 

Net zoals jij mij arrogant vindt, omdat ik ‘op mijn eigen inzichten leun’ en mijn eigen gezag ben ipv mij ‘toe te vertrouwen aan’ een zogenaamd goddelijk extern gezag, zo vind ik jou arrogant omdat je diep van binnen gelooft dat ik het niet goed doe. Dat ik mijn eigen ondergang tegemoet ga als ik niet verander.

 

Ja, ik weet wel dat je wilt dat ook ik in ‘de hemel’ kom en dat je daarom hartgrondig bidt of ik mij zal ‘bekeren’. Ik weet dat het ook liefde is. Omdat je mij in jouw vermeende eeuwigheid wilt terugzien.

En ik weet niet, ik zou je hier misschien zelfs wel voor moeten bedanken.

Maar dat kan ik niet. Omdat het me kwetst dat je mij ten diepste niet ziet als een ‘goed’ mens.

Omdat je door je bril van angst mij ziet als een wolf. Want ik klom over het hek.

 

En eerlijk gezegd.. zoals jij hoopt dat ik weer binnen het hek kom, zo hoop ik dat jij er ooit over zult klimmen. En eindelijk ook de wereld buiten het hek zult leren kennen.

 

Het meeste pijn doet het dat ik jouw plek ken en begrijp en ook je soms harde woorden kan vertalen in ‘gelovige’ liefde, maar dat jij mijn plek misschien wel nooit zult kennen en begrijpen en mij alleen maar kunt zien als een ‘afvallige’…, als een wolf…

 

En ik wil niet op je neerkijken. Ik ken immers de plek waar je staat. Ik stond er ook! Met volle overtuiging! En tegen afvalligen sprak ik dezelfde woorden als jij nu tegen mij spreekt. Ik begrijp je zo goed…

 

Maar ik blijf je ook zien als een schaap.

 

Een arm schaap dat niet beter weet dan dat de wereld zo klein is als waar ze zelf grazen durft.

Omringd door andere schapen met dezelfde wol, voel je je gesterkt in je levensvisie. Voor pijn en verdriet zijn altijd troostende woorden paraat en het gat in je binnenste kan je vullen met wol en je denkbeeldige vriend.

Je hebt waarschijnlijk geen flauw idee hoe jouw vertrouwde wollige wereld, van buitenaf alleen maar een mistige rariteit is…

 

En je zult het misschien ook nooit kunnen begrijpen hoeveel pijn het deed om jou en de hele kudde daar achter te laten en alléén een andere kant op te gaan…

 

…omdat ik, net als jij, altijd de waarheid zoek… en ook ik ervaren heb dat de waarheid mij vrijgemaakt heeft…


Het gaat dus goed met mij.


Omdat ik afstand heb gedaan van een illusie. En ja, het klopt dat ik nu last heb van het zogenaamde Religieus Trauma Syndroom. Toch verkies ik dit boven de illusies van mijn jeugd. Ik heb mijn illusies niet langer nodig om met mijn gevoelens en pijn om te gaan.

 

Voelt een verslaafde zich beter na het afkicken? Misschien wel, maar misschien ook niet.

Feit is dat een verslaafde er slechter aan toe is dan iemand die zich heeft weten te bevrijden van wat hem/haar eerst bond.

 

Alles komt harder binnen als je jezelf niet langer meer verdoven en voor de gek houden kunt. Maar geef mij maar het pure leven zonder dat dit door religie vergiftigd wordt!

 


“The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one.” - George Bernard Shaw

 

© Inge B

_____


Bron:

http:/ikbeneenafvallige.wix.com/ikbeneenafvallige#!Gaat-het-nog-wel-goed-met-mij/cmbz/556afc0f0cf23d0164cff245


OVERIGE ARTIKELEN/SITE MAP

 

Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort