visitors on myspace
Clarence Darrow | POSITIEF ATHEÏSME <>

Clarence Darrow

Clarence Darrow (1857-1938) was een befaamd Amerikaans jurist en agnosticus. Hij verwierf grote bekendheid door zijn verdediging van John Scopes, in het beroemd geworden "Monkey Trial" in 1925. Onderwijzer Scopes was in het christelijke Tennessee aangeklaagd wegens het onderwijzen van de evolutietheorie. Op de website 'Historical Writings' vindt men de uitvoerige verslagen over dit proces, zoals destijds weergegeven door de bekende journalist H.L. Mencken in The Baltimore Evening Sun. 

zie: http://www.positiveatheism.org/tochist.htm

    Ter gelegenheid van het overlijden van Clarence Darrow haalde diens uitgever één van Darrows typerende uitspraken aan, gemaakt tijdens een debat met verscheidene religieuze leiders in Kansas City: 

    ‘Beste mensen, geloven jullie dat Adam en Eva in het paradijs geschapen werden, en dat hen verboden werd te eten van de boom der kennis? Ik wel. De kerk is altijd bang geweest voor die boom. Ze is nog steeds bang voor kennis. Sommigen van u zeggen dat religie mensen gelukkig maakt. Dat doet lachgas ook. En whiskey. Ik geloof in de hersens van de mens. Over mijn ziel maak ik me geen zorgen.’

_____

Artikelen door deze auteur:

Absurditeiten van de Bijbel

De mythe van de ziel

Waarom ik een agnosticus ben


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort