visitors on myspace
Ambrose Bierce | POSITIEF ATHEÏSME <>

Ambrose Bierce

Ambrose Bierce (1842-1914?) was het tiende kind in een gezin van 13 kinderen. Door zijn heldere stijl, vrij van sentimenten, bleef hij populair lang nadat zijn tijdgenoten zijn vergeten. Zijn cynische stijl als criticus bezorgde hem de bijnaam van ‘Bitter Bierce’.

 Na in de Amerikaanse Burgeroorlog te hebben meegevochten en gewond geraakt te zijn, werkte hij als redacteur en journalist bij verscheidene kranten,  afwisselend in San Francisco en Engeland, en schreef verscheidene boeken. Eén van zijn beroemdste boeken is het veel geciteerde The Devil’s Dictionary, dat in 1906 voor het eerst werd gepubliceerd als The Cynic's Word Book.

   In oktober 1913 vertrok hij als zeventigjarige vanuit Washington voor een reis langs alle slagvelden van de Civil War, waarbij hij uiteindelijk in Mexico belandde, waar toen een revolutie was uitgebroken. Hij nam dienst als waarnemer in het leger van Pancho Villa. Hij verdween zonder spoor na te laten, na op 26 december nog een laatste brief aan een goede vriend te sturen.

   In één van zijn laatste brieven schreef hij:

   ‘Vaarwel — als je bericht krijgt dat ze me tegen een Mexicaanse muur gezet hebben en aan flarden geschoten, bedenk dan alsjeblieft dat ik dat een wel een goede manier vind om van het leven afscheid te nemen. Het is veel beter dan ouderdom, ziekte, of van de keldertrap vallen. Om een gringo te zijn in Mexico — ah, dat is euthanasie.'           Bron: Wikipedia

_____

Artikelen door deze auteur:


Alle vertalingen van artikelen © Peter van Montfoort